BENESTAR EMOCIONAL AMB MIRADA JOVE
L’adolescència és una etapa on els nois i les noies construeixen la seva identitat, un període de canvi físic i emocional molt intens. Si a aquesta etapa es desenvolupa, a més, en un context d’incertesa, amb mesures de distanciament social que dificulten les interaccions socials, l’atenció a la salut mental esdevé clau. És per aquest motiu que l'Ajuntament d'Esplugues ha dedicat la seva 15a Audiència Jove a la promoció del benestar emocional dels i les joves d’Esplugues.
SALUT MENTAL EN L’ADOLESCÈNCIA
Segons l’Organització Mundial de la Salut, una de cada quatre persones patirà algun tipus de trastorn mental al llarg de la seva vida, la majoria dels quals comencen abans dels 18 anys. En els darrers 25 anys la situació s’ha agreujat, amb un augment del 75% de la depressió i l’ansietat entre els adolescents.
L’any 2021, per primera vegada, moltes agències internacionals van dedicar els seus informes anuals al diagnòstic de la salut mental a causa de l'enorme preocupació derivada de la pandèmia. En el seu informe anual, UNICEF va mencionar que a Espanya el 11% dels adolescents i joves entre 15 i 24 anys diuen sentir-se deprimits o tenir poc interès a realitzar alguna activitat.
A Esplugues, durant el 2021 es va realitzar una enquesta d’hàbits relacionats amb la salut en la qual van participar més de 400 joves de 4rt d’ESO i que ens va desvetllar, entre altres coses, que una de cada 3 persones diu sentir-se fora de lloc, trista o amb depressió sovint o sempre. Gairebé la meitat, en tensió. I el 12% té problemes per dormir habitualment.
Moltes vegades aquests trastorns no es detecten a temps perquè hi ha una estigmatització per parlar amb naturalitat d’aquests temes. Sovint, això és conseqüència del desconeixement generalitzat que existeix al voltant dels trastorns mentals i de la consolidació de certs mites en l’imaginari social, comportant sentiments d’autodesvalorització i discriminació dins de la població jove.
És en aquest context que l’Ajuntament d’Esplugues dóna la paraula als i les joves de la ciutat per tal que, amb la seva mirada, proposin solucions a les problemàtiques que els afecten.
L’AUDIÈNCIA JOVE D’ESPLUGUES
L’Audiència Jove és un mecanisme de participació ciutadana adreçat als i les joves de 4rt d’ESO dels Instituts Públics d’Esplugues que impulsa espais de debat i de generació de propostes entre els i les joves. Durant tot el curs, l’alumnat treballa un tema concret i elabora propostes a l’ajuntament i als instituts per tal que les duguin a terme.
L'objectiu és promoure la participació de la joventut en la transformació de la seva ciutat. A través del projecte es contribueix a la formació en els valors i les actituds pròpies de la participació, a més a més de generar debat entre els i les joves. "L'Audiència Jove és un mecanisme de participació molt valuós per a la ciutat. Per a nosaltres, per a l'Ajuntament, és com un telèfon vermell amb connexió directa amb vosaltres", ha afirmat l’alcaldessa Pilar Díaz a la sessió final de l’Audiència Jove, el 18 de maig de 2022.
El centre d’interès per al curs 2021-2022 ha girat entorn del benestar emocional. 281 joves han elaborat 10 propostes concretes per sensibilitzar sobre el benestar emocional i les relacions socioafectives a través de 65 sessions a les aules i 2 trobades intercentres. També han creat un manifest que s’ha llegit a l'acte final del procés. De manera paral·lela, s’ha realitzat una formació al professorat sobre la sensibilització i la prevenció dels problemes de la salut mental.
COM MILLORAR LA SALUT MENTAL?
A l’inici de l’Audiència es va preguntar a l’alumnat participant què consideraven què era el benestar emocional. La majoria el va definir com el conjunt de sensacions positives per afrontar o adaptar-nos a les situacions i demandes externes.
Durant les sessions, es van abordar les causes que ponen derivar en problemes de salut mental.
“Aquestes alteracions de la conducta provenen de motius diversos tals com la LGTBIfòbia, la invisibilització i la deshumanització dins d'un mateix grup, la falta d'educació emocional, el poc tacte de certs individus, pressions familiars, l'estigmatització de la psicologia i la psiquiatria, entre d'altres.” (Manifest dels i les estudiants)
Per a millorar el benestar emocional, els i les joves detecten la necessitat d’ajuda psicològica, així com més informació, visibilització, normalització i escolta activa de la salut mental i del benestar emocional de les persones, i que no s’estigmatitzi aquells amb situacions de salut mental complexes. També altres aspectes, com ara bé poder parlar dels sentiments, lluitar contra els estereotips els prejudicis i tractar les persones amb respecte. A part de l’atenció psicològica, també destaquen la necessitat pròpia de poder realitzar activitats, tallers i xerrades per informar-se i formar-se al respecte.
Es pot veure el detall de les propostes, així com la resposta per part de l’Ajuntament i instituts, al web d’Esplugues Participa.
ESPLUGUES AMB TU
Algunes de les propostes dels i les joves s’han materialitzat amb la posada en marxa del servei de suport psicològic per adolescents i joves “Esplugues amb tu”, que té com a objectiu actuar de manera preventiva en casos de malestar emocional per tal que no s’agreugin.
El servei, actiu des del 16 de maig de 2022, atén a adolescents i joves de manera telefònica (633 835 900) de dilluns a divendres de 17 a 20h, però també virtual i presencial (dimarts i dimecres de 16 a 20h a l’Oficina Jove d’Emancipació).
0 comentarios