PREGUNTES FREQÜENTS
Què és el Pressupost Participatiu d'Esplugues?
És un mecanisme que permet la participació directa de la ciutadania en la deliberació i decisió de l’assignació de part dels recursos públics (pressupost d’inversions) de l’Ajuntament d’Esplugues.
Va iniciar-se l'any 2014 amb periodicitat anual i a través de grups de treball que elaboraven i consensuaven les propostes per a després presentar-les a la “Taula del Pressupost Participatiu”. L'any 2018 es transforma el procés diversificant les possibilitats de participar, s’incorpora la plataforma Esplugues Participa (Decidim) i es crea una fórmula híbrida (presencial-virtual) per facilitar la participació de la ciutadania. Actualment, el Pressupost Participatiu és bianual.
L'import destinat al Pressupost Participatiu és del 10% dels ingressos propis destinats a inversions. Enguany, la xifra és de 241.700 €.
Qui hi pot participar?
Qualsevol persona podrà fer propostes. Tot i això, només podran votar-les les majors de 16 anys, empadronades a la ciutat d’Esplugues de Llobregat.
Com es pot participar?
Fent propostes, de l'1 d'abril a l'11 de maig de 2025
Votant les propostes finalistes, del 19 de setembre al 23 de novembre de 2025
Per facilitar la participació, hi haurà punts mòbils i tallers participatius oberts i amb grups específics.
Hi ha un màxim de propostes per persona?
No, però cal que les propostes compleixin els criteris establerts.
Com han de ser les propostes per ser acceptades?
Per ser acceptades, les propostes han de complir els criteris següents:
INVERSIÓ: Han de referir-se a inversions a llarg termini (quelcom que l’Ajuntament pugui construir o adquirir i que sigui un bé inventariable). No es poden proposar activitats, serveis o subvencions.
LEGALITAT: Han de complir amb la legalitat vigent.
VIABILITAT: Han de ser viables tècnicament.
COMPETÈNCIA: Han de ser de competència municipal. Es descartaran les propostes que siguin competència d’altres administracions, tot i que poden ser recollides per derivar-les a les administracions corresponents.
CONCRECIÓ: Han de tenir títol i descripció. S’ha de concretar i justificar la seva necessitat, a més a més de definir la seva ubicació. També han de ser avaluables econòmicament.
ECONÒMIC: No podran superar els diners destinats al pressupost participatiu per a l’any 2025 (241.700 €). A més, no podran implicar contractació de personal o representar un cost addicional per a futurs pressupostos.
SOCIAL: No s’acceptaran, en cap cas, propostes que plantegin accions insostenibles pel medi ambient, que comportin discriminació o que vulnerin els drets humans.
COHERÈNCIA: Han de ser propostes alineades amb l’Agenda Urbana Esplugues 2030. En cas de ser propostes que impliquin altres agents (entitats, centres educatius, etc.), es consultarà la seva opinió.
NO REPETICIÓ: No s’acceptaran propostes iguals o similars a les guanyadores a les edicions anteriors del Pressupost Participatiu d’Esplugues.
Qui fa la valoració econòmica i tècnica?
La comissió de seguiment del Pressupost Participatiu és l'encarregada de revisar les propostes presentades, juntament amb l'equip tècnic municipal, per tal de verificar que compleixin els criteris d'elaboració de les propostes. Els resultats de la valoració s'indicaran a cadascuna de les propostes, exposant els motius de la no acceptació per a les propostes que no compleixin els criteris establerts.
La Comissió està formada per:
Regidor de Participació
Regidora de l’àmbit de territori i sostenibilitat
Regidora de l’àmbit de cicles de vida i ciutat de drets
Regidora d’Espai Públic
Directora de Participació i Atenció a la Ciutadania
Tècnica auxiliar de Participació
Director d’alcaldia i comunicació
Cap d’Àrea de Territori
Cap d’Àrea d’Espai Públic i Ecologia Urbana
Cap d’Àrea d’Economia i Governança
Cap d’Àrea de Cohesió Social
Què és l'Agenda Urbana Esplugues 2030?
És el full de ruta d’actuació municipal que marca l’estratègia de ciutat d’aquí a 2030 amb el que es busca dur a terme polítiques de desenvolupament urbà social, econòmic i mediambientalment sostenible, alhora que contribueix amb la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Es va dur a terme de manera participativa. Conté 6 estratègies de ciutat: Ciutat Innovadora, Segura, Sostenible, d'Oportunitats, de Drets i Saludable. Pots consultat-la en Estat d'execució de les propostes" per veure en quin punt estan.
Qui decideix quines són les 10 propostes finalistes?
En aquesta edició, el Consell de Ciutat d'Esplugues és encarregat de decidir quines són les 10 propostes finalistes que aniran a la votació final. El Consell de Ciutat és l’òrgan consultiu més ampli de participació i deliberació dels temes que afecten la globalitat de la ciutat. Es va constituir el 14 de març del 2010 i està regulat per l’article 49 del Reglament Orgànic Municipal (ROM). Tota la informació relativa a aquest òrgan es pot consultar aquí.
Quines han estat les accions escollides a les edicions prèvies?
1a edició: Creació d’un Espai de Coworking per a persones emprenedores de la ciutat
2a edició: Millora de l’accessibilitat del Casal de Cultura Robert Brillas
3a edició: Zona d’oci juvenil amb “boulders” al Parc de les Esplugues i programa Ecoaliment
4a edició: Pèrgoles per fer ombra al Parc de la Solidaritat
5a edició: Materials educatius per a les escoles (i la primera fase de la Connexió del Parc dels Torrents)
6a edició: Millora del pas elevat davant de l'Escola Isidre Martí i Dotar cinc parcs d'elements adaptats per a infants amb diversitat funcional
7a edició: Renovació del portal web de l'Ajuntament, millora de diferents espais del Parc dels Torrents, adquisició d'un nou forn per a l'Escola Municipal de Ceràmica i instal·lació d'un semàfor intel·ligent.
8a edició: Llibres de cultura popular per a la Biblioteca, Rèpliques en petit dels Gegants, Ampliació de les voreres d'accés a 2 centres educatius, 10 refugis per a gats i Horts Urbans Públics.
9a edició: Col·locació d'arbres que provoquin ombres en els diferents parcs de la ciutat.
10a edició: Espais verds a les escoles.
S'han executat totes les propostes?
La majoria s'han executat o estan en procés d'execució. Consulta el document "Estat d'execució de les propostes" per veure en quin punt estan.
Com puc tenir més informació?
Pots enviar un correu electrònic a participacio@esplugues.cat
Compartir