El Pla de Convivència i Civisme d’Esplugues és un projecte destinat a millorar la qualitat de les relacions entre totes les persones, grups, institucions, col·lectius, comunitats i associacions del municipi. El Pla permetrà conèixer les fortaleses i necessitats del municipi en relació a la convivència a Esplugues per tal de definir una sèrie d’accions que promoguin una convivència més activa a la ciutat.
A què ens referim quan parlem de convivència?
La convivència és el resultat de generar i cuidar les relacions de confiança i col·laboració entre persones, grups, institucions i associacions diverses entre sí. La convivència permet als individus assolir un major benestar, seguretat i fites superiors a les que es podria assolir individualment. Fomentar la convivència és fomentar les relacions que permeten empoderar a les persones i millorar la ciutat que compartim.
Els espais per poder treballar la convivència
La convivència pot ser treballada en els diversos espais on es produeix:
Espais públics com equipaments i a l’aire lliure (biblioteques, instal·lacions esportives, centres cívics, places, parcs...)
Centres educatius (escoles, instituts...)
Comunitat de veïns
Espais comercials (comerços, negocis, empreses...)
Espais o moments de celebració i reunió (festes, concerts, trobades populars, esportives, religioses...)
A l’hora, hi ha espais que són més difícils de representar però que són també importants per a la convivència:
Xarxes a Internet (YouTube, Facebook, Instagram, webs, noticies...)
Participació social i política (plens, comicis electorals, associacions, entitats locals...)
Fases del Pla de Convivència
Les fases que seguirà el pla son les següents:
1. Diagnosi. Conforma el punt inicial de pla i pretén avaluar l’estat de convivència actual al municipi. Per assolir aquest objectiu es preveu recollir la veu de la ciutadania, la realitat i diversitat territorial i el coneixement tècnic.
2. Definició del full de ruta. Amb la informació aconseguida en la fase anterior i consensuant l’escenari per a Esplugues al que es vol arribar, es defineixen les línies estratègiques del Pla.
3. Definició d’accions. Les línies estratègiques es concreten amb un seguit d’accions consensuades que siguin realistes. Amb aquesta finalitat, el desenvolupament de cada acció vindrà associat a l’organització dels recursos humans, materials i econòmics.
4. Redacció del Pla. Redacció del document final generant un únic document que aconsegueixi incloure el contingut consensuat de les fases anteriors.
5. Comunicació i posada en marxa del Pla de Convivència.
En quin moment es pot participar?
La ciutadania participarà en la primera de les fases de la formulació del Pla de Promoció de la Convivència, la fase de diagnosi.
Com es pot participar?
a) Expressant valoracions a través d’una enquesta ciutadana amb preguntes en relació als diferents espais de convivència abans mencionats.
b) Presentant inquietuds, demandes i opinions per millorar l’estat de convivència.
Aquestes dues accions podran dur-se a terme tant a través del portal de la plataforma com de forma presencial. Concretament, es farà un treball de camp que tindrà com objectiu arribar al major nombre possible de veïns i veïnes d’Esplugues. Per tant, hi haurà un equip d’enquestadors/res que tractarà de recollir de forma presencial les opinions d’una mostra significativa de la societat espluguina.
Compartir