Al 2019, l’Ajuntament d’Esplugues es va comprometre amb altres set ciutats europees per treballar plegades durant 2 anys en la creació d’un nou paradigma (el Playful Paradigm) on el joc es faci servir com a una eina per trobar la resposta a problemes urbans relacionats amb la inclusió, cohesió, hàbits saludables i sostenibilitat. Entre d’altres accions, es va posar en marxa l'Esplujuga, la ludoteca mòbil d'Esplugues, creada de manera participativa amb un grup de treball format per l'Ajuntament i diverses entitats i organitzacions rellevants del municipi relacionades amb el joc (Urbact Local Group). Podeu consultar totes les activitats realitzades al web del Playful Esplugues: https://playful.esplugues.cat
En línia amb el treball realitzat, l’Ajuntament d'Esplugues aposta ara per la creació d'un equipament de joc per a totes les edats de caràcter municipal, amb el doble objectiu de generar diversió i crear consciència social. L'espai se situarà en una edificació singular ubicada al barri Montesa: Vil·la Victoria o Castell dels Tres Dragons.
En què consisteix el procés?
Per posar en marxa el projecte, l’Ajuntament impulsa un Procés Participatiu per establir de manera col·laborativa amb la ciutadania les bases del futur equipament:
· Una proposta de tipus de jocs i activitats que podrien haver-hi en aquest espai
· Una proposta de disseny de l’espai físic
· Proposta de funcionament (Pla d’usos)
Com es pot participar?
S'obriran diversos espais de participació: digitals, presencials (tenint en compte les mesures de protecció per a la Covid) i també es faran activitats específiques autogestionades amb les escoles.
Espais de participació digital
· Qüestionari (veure apartat "ENQUESTA") per recollir les idees i propostes per crear el futur equipament.
· Taller d’expectatives (16 de desembre). Sessió en línia amb el grup de treball format per l'Ajuntament i diverses entitats i organitzacions rellevants del municipi relacionades amb el joc per presentar el procés i començar a treballar en la definició del futur equipament.
Espais de participació presencial
· Punts de participació mòbil (diverses dates) Punts d’informació itinerants per informar sobre el procés i fer propostes a través d’una enquesta.
· Imaginem l’espai (3 de març) Taller per conèixer les possibilitats de l'edifici, les seves dimensions, limitacions i oportunitats i per compartir les primeres propostes recollides. Cal inscripció prèvia.
· Dissenyem fent un puzle (24 de març). Taller pel treball en grups, amb plànols i elements de mobiliari retallables per el co-disseny del futur espai de jocs. Cal inscripció prèvia.
· Presentació dels resultats (21 d’abril) Presentació de la proposta de disseny a partir de les propostes recollides en el procés participatiu, per la seva validació i recollida d’ informació complementària. Cal inscripció prèvia.
Veure apartats “PUNTS DE PARTICIPACIÓ MÒBIL” i "TROBADES" per saber quan i on es duran a terme.
Espais autogestionats
Per tal de recollir la visió dels i les joves i dels infants sobre el nou equipament de joc, els centres educatius participants recolliran les idees i propostes de l’alumnat de manera coordinada amb l’Ajuntament.
Compartir